Γαμοπίλαφο, όπως το φτιάχνουν στην Ικαρία


Υλικά συνταγής

  • Ενάμιση κιλό κατσικάκι κομμένο σε μερίδες ρύζι για πιλάφι 
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού παρθένο ελαιόλαδο
  •  αλάτι 
  • δάφνη 
  • λίγο μπαχάρι ολόκληρο 
  • 3 κρεμμύδια χοντροκομμένα 
  • 1 ματσάκι ψιλοκομμένο μαιντανό 
  • μισό κιλό ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη ή στο μίξερ 
  • 2 κουταλιές ντοματοπελτέ 
  • 2 πράσινες πιπεριές 
  •  2 κόκκινες πιπεριές (αν θέλετε) 
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί


Στην Ικαρία όπως και σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, μαγειρεύουν το κατσικάκι ψητό, ενίοτε και γεμιστό (το Πάσχα) ενώ άλλες φορές το κάνουν βραστό με σιτάρι ή πλιγούρι σιταριού, και προκύπτει το γαμοπίλαφο. Εδώ θα δούμε μια συνταγή για γαμοπίλαφο Ικαριώτικο. Πολλοί βάζουν και 1-2 πράσινες και κόκκινες πιπεριές χοντροκομμένες, αν και δεν νομίζω ότι είναι αυτή η αυθεντική Υλικά συνταγής Ενάμιση κιλό κατσικάκι κομμένο σε μερίδες ρύζι για πιλάφι 1 φλιτζάνι τσαγιού παρθένο ελαιόλαδο αλάτι δάφνη λίγο μπαχάρι ολόκληρο 3 κρεμμύδια χοντροκομμένα 1 ματσάκι ψιλοκομμένο μαιντανό μισό κιλό ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη ή στο μίξερ 2 κουταλιές ντοματοπελτέ 2 πράσινες πιπεριές και 2 κόκκινες πιπεριές (αν θέλετε) 1 ποτήρι κόκκινο κρασί .

Στην αυθεντική συνταγή για ικαριώτικο γαμοπίλαφο υπάρχει μόνο το κατσίκι, το ρύζι για πιλάφι, ο χυμός ντομάτας, τα κρεμμύδια, η δάφνη και το μπαχάρι. Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο μαζί με το κρεμμύδι, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ροδίσει το κρεμμύδι. Μόλις τσιγαριστεί το κρεμμυδάκι με τον μαιντανό, βάζουμε μέσα στη κατσαρόλα και το κατσικάκι μας. Ανακατεύουμε πάλι και μόλις πάρει χρώμα και το κρέας, "σβήνουμε" με το κόκκινο κρασί. Προσοχή: δεν κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά ούτε σβήνουμε το "μάτι" της κουζίνας! Παράλληλα, τρίβουμε τις ντομάτες μας ένα μπολ (και κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τις κόκκινες και πράσινες πιπεριές αν θέλουμε και πιπεριές). Αν βαριόμαστε να τρίβουμε, βάζουμε απλά μια συσκευασία 500γρ τριμμένη ντομάτα, το ίδιο κάνει.

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα την τριμμένη ντομάτα μαζί με λίγη δάφνη, αλάτι και μπαχάρι - και τις κομμένες πιπεριές αν αποφασίσουμε να τις δοκιμάσουμε. Αφού πάρει το κρέας μας μια βράση, διαλύουμε το ντοματοπελτέ σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, και το προσθέτουμε στη κατσαρόλα.

Ανακατεύουμε το μείγμα, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Κατά διαστήματα τσεκάρουμε αν το κρέας έχει μαλακώσει - θα πρέπει να τρυπιέται εύκολα με το πηρούνι. Λίγο πριν είναι έτοιμο, προσθέτουμε κι άλλο αλάτι. Μόλις γίνει το κρέας μας αρκετά μαλακό, το αφαιρούμε από τη κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και το βάζουμε σε μια πιατέλα. Προσοχή να μην κρυώσει πολύ γιατί θα το σερβίρουμε σε λίγο με το γαμοπίλαφό μας. Το ζωμό που έχει μείνει στην κατσαρόλα δεν τον πετάμε αλλά το σουρώνουμε γιατί σε αυτόν θα βράσουμε το πιλάφι μας!

Καθαρίζουμε λίγο τη κατσαρόλα μας, και την βάζουμε στη φωτιά με λίγο βούτυρο και το ρύζι και καβουρδίζουμε ελαφρά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε μέσα πάλι στην κατσαρόλα το ζωμό από το κρέας που σουρώσαμε προηγουμένως. Υπολογίζουμε 2 φλυτζάνια ζουμί για κάθε 1 φλυτζάνι ρύζι. Αφήνουμε το ρύζι να βράσει για περίπου 20 λεπτά. Προσέχουμε όταν βράζει, γιατί θέλει συνεχώς ανακάτεμα ώστε να μην κολλήσει. Επίσης μπορεί να χρειαστεί να ρίξουμε λίγο περισσότερο νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Μόλις γίνει και το ρύζι, σερβίρουμε το γαμοπίλαφο ζεστό ζεστό μαζί με το κατσικάκι και καλή όρεξη!

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά προετοιμασία
Χρόνος ψησίματος: Μιάμιση ώρα
Μερίδες: 6

ΠΗΓΗ:SUPERSYNTAGES.GR
Share:

Δημοφιλείς αναρτήσεις

.

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Πότε πιστεύετε ότι θα γίνουν οι βουλευτικές εκλογές



.

.

Ακολουθήστε μας στο

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Διαδικτυακές προτάσεις..