Από το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Αλεξάνδρειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: Στα πλαίσια αντιμετώπισης της Λύσσας σας ενημερώνουμε πως ξεκίνησε ο εμβολιασμός των κόκκινων αλεπούδων από το στόμα. Ο εμβολιασμός πραγματοποιείται από αέρος με τη ρίψη εμβολίων-δολωμάτων, με σκοπό την κατανάλωσή τους από τις αλεπούδες και κατά συνέπεια την ανοσοποίησή τους κατά της λύσσας. Τα εμβόλια δολώματα (Rabigen SAG2-Virbac) έχουν παραλληλόγραμμο σχήμα καφέ χρώματος (μοιάζουν με σοκολάτα), φέρουν στην επιφάνειά τους ειδική σήμανση-προειδοποίηση να μην αγγίζονται και έχουν μυρωδιά ψαριού. Στο εσωτερικό τους περιέχουν μια πλαστική κάψουλα γεμάτη με το εμβόλιο σε υγρή μορφή (Εικόνα 1). Με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα, η πραγματοποίηση των ρίψεων θα ολοκληρωθεί έως 31 Μαϊου.
“Ο εμβολιασμός δε διενεργείται σε κατοικημένες, αστικές και περιαστικές περιοχές, μεγάλα οδικά δίκτυα κα”.
Θα θέλαμε ωστόσο σε περίπτωση εύρεσης κάποιου εμβόλιου-δολώματος να επιστήσουμε ιδιαίτερη προσοχή στους πολίτες στα παρακάτω:
- Μην ακουμπάτε το εμβόλιο δόλωμα. Αν βρείτε ένα εμβόλιο δόλωμα κατά τη διάρκεια του περιπάτου, της άθλησης κλπ. (στο δρόμο, στο προαύλιο, στο μονοπάτι, στο χώρο άθλησης) τότε πρέπει να πιάσετε το δόλωμα με ένα γάντι ή πλαστική σακούλα και να το μεταφέρετε στις τοπικές κτηνιατρικές αρχές ή να το μεταφέρετε και να το αφήσετε σε μια λιγότερο πολυσύχναστη περιοχή ώστε να μην έρθει σε επαφή με ανθρώπους.
- Αν το εμβόλιο δόλωμα είναι άθικτο και όχι κατεστραμμένο και δεν υπάρχει επαφή με το υγρό της κάψουλας του εμβολίου-δολώματος, δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης, ωστόσο μην ακουμπάτε με γυμνά χέρια το εμβόλιο δόλωμα.
- Εάν κάποιος σκύλος (κυνηγού, κτηνοτρόφου ή άλλου πολίτη) έχει προσλάβει το δόλωμα στο στόμα του, ο ιδιοκτήτης δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθήσει να το απομακρύνει αλλά να προτρέψει το σκύλο να το αφήσει. Στην περίπτωση που ο σκύλος προσέλαβε το εμβόλιο-δόλωμα ή όταν υπάρχει η παραμικρή υποψία γι αυτό, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει φορώντας γάντια να προσπαθήσει να πλύνει την εξωτερική επιφάνεια του στόματος του ζώου με νερό και σαπούνι. Εάν ο σκύλος καταπιεί το δόλωμα ή υπάρχει υποψία ότι το προσέλαβε, ο ιδιοκτήτης και τα μέλη της οικογένειάς του δε θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με το ζώο (σάλιο ή σημεία του σώματός του που ενδεχόμενα έχει γλύψει όπως τρίχωμα, περιοχές γύρω από το στόμα κτλ) με γυμνά χέρια για τουλάχιστον μία μέρα.
- Σε περίπτωση επαφής με το υγρό περιεχόμενο της κάψουλας του εμβολίου δολώματος, επικοινωνήστε αμέσως με γιατρό.
Σε κάθε περίπτωση απαιτείται η επαγρύπνηση και συνεργασία όλων των Φορέων αλλά και των πολιτών για την καταπολέμηση της σοβαρής αυτής απειλής για τη Δημόσια Υγεία.
Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΚΩΝ/ΝΟΣ Γ. ΝΑΛΜΠΑΝΤΗΣ