Σας έχει συμβεί ποτέ να θέλετε να εμποδίσετε το παιδί σας από το να προβεί σε κάτι που σίγουρα θα καταλήξει σε κλάματα; Λογικό είναι.
Αυτό είναι το ένστικτο κάθε γονέα που θέλει να προστατεύσει το παιδί του, όμως, η γραμμή ανάμεσα στην προστασία και την απόλυτη καθοδήγηση είναι πολύ λεπτή και θα πρέπει να της δώσετε μεγάλη προσοχή.
Με γνώμονα πάντα ότι τα παιδιά πρέπει να χαράσσουν τα δικά τους μονοπάτια, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ως γονείς ότι όχι μόνο τα λάθη είναι αναπόφευκτα αλλά κρίνονται και αναγκαία.
Η σημασία του παιχνιδιού
Κατά την διάρκεια της πιο ευχάριστης ώρας μέσα στη μέρα ενός παιδιού, αυτή του παιχνιδιού, τα μικρά πλασματάκια μας έρχονται αντιμέτωπα με πολλά λάθη αλλά και τις συνέπειες τους. Το παιχνίδι αποτελεί το ιδανικότερο πλαίσιο για αυτά, μέσα στο οποίο μπορούν να πειραματιστούν και να εξερευνήσουν τον κόσμο που τους ανοίγεται με απόλυτη ασφάλεια. Αυτό θα πάρει καιρό. Έτσι, μπορεί να μην αντιληφθούν αμέσως ότι ένα τετράγωνο σχήμα δεν χωράει σε μια στρογγυλή τρύπα ή ότι το να μην μοιράζονται τα παιχνίδια τους με άλλα παιδάκια μπορεί να τους οδηγήσει σε τσακωμούς ή μοναξιά. Από την άλλη, το γεγονός ότι δε θα μάθουν κατευθείαν από τα μικρο-λάθη τους δε σημαίνει ότι θα πρέπει εμείς να τους υποδείξουμε ποιο σχήμα ταιριάζει που ή ποια συμπεριφορά θα πρέπει να υιοθετήσουν για να είναι αρεστά.
Μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη απέδειξε ότι η ανεξάρτητη μάθηση είναι πολύ πιο επωφελής για τα παιδιά από την δομημένη διδασκαλία. Πιο συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια της έρευνας δόθηκε σε μια ομάδα παιδιών ένα καινούριο παιχνίδι. Τα παιδιά που αφέθηκαν μόνα να ανακαλύψουν τις δυνατότητες του νέου τους παιχνιδιού αφοσιώθηκαν πολύ περισσότερο σε αυτό από τα παιδιά που καθοδηγήθηκαν για το πώς να παίξουν. Μάλιστα, τα παιδιά που το ανακάλυψαν μόνα τους, έδειξαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο νέο τους παιχνίδι, εξερεύνησαν κάθε δυνατότητά του και βρήκαν εναλλακτικούς τρόπους για να παίξουν με αυτό.
Όπως φαίνεται, μπορεί η καθοδήγηση να μοιάζει χρήσιμη και ωφέλιμη τελικά, όμως, αποφέρει αντίθετα αποτελέσματα. Επιπρόσθετα, με το να τα τροφοδοτούμε με τις απαραίτητες –για εμάς- πληροφορίες αναστέλλουμε την δημιουργική τους σκέψη και καλλιεργούμε την στασιμότητα τους. Η ενθάρρυνση των παιδιών να συμμετέχουν σε ομαδικά παιχνίδια, να δοκιμάσουν νέα πράγματα και να πειραματιστούν με τα ήδη υπάρχοντα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να οδηγηθούν στα μονοπάτια της ανεξαρτησίας από νεαρή ηλικία.
Η ανατροφή ενός ανεξάρτητου παιδιού αποτελεί πρόκληση για κάθε γονέα γιατί σημαίνει την γρήγορη απογαλακτοποίηση του – κάτι για το οποίο δεν είμαστε προετοιμασμένοι. Τα παιδιά μας χρειάζονται χώρο για να αναπτυχθούν, να δυναμώσουν τα φτερά τους και εν τέλει να πετάξουν –όπως κάναμε κι εμείς με τους δικούς μας γονείς-. Μπορεί αρχικά να μας «κακοφανεί» αλλά η υπερηφάνεια που θα νιώσουμε στα πρώτα τους επιτεύγματα θα αποζημιώσει κάθε δισταγμό μας.
πηγή:newsitamea.gr