Σημαντική στροφή στη δημιουργία κάθετων καλλιεργειών εσωτερικού χώρου πραγματοποιούν τελευταία αρκετές εταιρείες στην Ιαπωνία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, τις Η.Π.Α. και αλλού, βοηθώντας τον παραδοσιακό αγροτικό κλάδο να ξεφύγει από τα αδιέξοδά του και να δει με διαφορετικό μάτι μία εντελώς πρωτότυπη και καινοτόμα κίνηση.
Τα λαχανικά, τα κηπευτικά και τα βότανα είναι τα προϊόντα που μέχρι στιγμής έχουν την τιμητική τους σε τέτοιου είδους καλλιέργειες μιας και λόγω όγκου είναι εύκολο να καλλιεργηθούν σε χώρους περιορισμένης έκτασης. Η χρήση της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες για τη μείωση των περιβαλλοντικών κινδύνων, δημιουργούν ένα θετικό κλίμα μεταξύ των ερευνητών, που βλέπουν στις κάθετες φάρμες το μέλλον της αγροτικής οικονομίας.
Είναι επομένως, αναμενόμενο, τα πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα των κάθετων καλλιεργειών να έχουν εξιτάρει το ενδιαφέρον των ερευνητών, οι οποίοι αντιλαμβάνονται πως μπροστά τους ανοίγεται ένα νέο πεδίο έρευνας για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης των καλλιεργειών.
Λελογισμένη χρήση του εδάφους και του νερού
Η κάθετη μορφή που έχουν αυτού του τύπου οι φάρμες, επιτρέπει τη διαμόρφωση πολλών παράλληλων καλλιεργειών σε μικρότερο χώρο - σε σχέση με τις καλλιέργειες σε ένα παραδοσιακό χωράφι. Έτσι, αρκετές εκτάσεις γης παραμένουν ανέγγιχτες από το ανθρώπινο χέρι, προστατεύοντας και διατηρώντας την ποιότητα του εδάφους.
Τα φυτά που μεγαλώνουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον εκτίθενται συνεχώς σε ακτινοβολία, γεγονός που τους επιτρέπει να μεγαλώνουν με πιο ταχείς ρυθμούς και να αποδίδουν περισσότερο, καθώς δεν χρειάζεται να περιμένουν πότε θα ανατείλει ξανά ο ήλιος προκειμένου να επωφεληθούν των ευεργετικών του ιδιοτήτων.
Επιπλέον, οι κάθετες φάρμες διακρίνονται για την ελάχιστη χρήση νερού, καθώς κατορθώνουν να χρησιμοποιούν με λελογισμένο και πλήρως ελεγχόμενο τρόπο το αρδευτικό τους σύστημα και να μειώνουν δραστικά την περιττή χρήση νερού.
Προστασία του περιβάλλοντος από τις χημικές ουσίες
Προκειμένου αυτές οι καλλιέργειες να καταφέρουν να επιβιώσουν και να δημιουργήσουν ποιοτικά καλούς καρπούς, είναι φυσικό να δέχονται ποσότητες λιπασμάτων - είτε μέσω του νερού είτε κατευθείαν στις ρίζες τους. Το γεγονός όμως ότι τα φυτά αυτά βρίσκονται σε ειδικά διαμορφωμένο και ελεγχόμενο χώρο, έχει ως αποτέλεσμα αφενός να αποφεύγεται η χρήση υπερβολικών ποσοτήτων λιπασμάτων και αφετέρου όταν αυτά χρησιμοποιούνται, να μην καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα.
Ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα αυτής της γεωργικής δομής είναι η ελαχιστοποίηση της έκθεσης των ανθρώπινων και ζωικών οργανισμών σε χημικές ουσίες. Το κλειστό περιβάλλον εντός του οποίου αναπτύσσονται τα φυτά, βοηθά στον καλύτερο έλεγχο της περιβαλλοντικής μόλυνσης από χημικές ουσίες, καθώς τόσο οι εργαζόμενοι όσο και έντομα όπως οι μέλισσες ή άλλα φυτά, δεν εκτίθενται στα χημικά που «ταξιδεύουν» μέσω του αέρα στην ατμόσφαιρα.
Τέλος, να σημειώσουμε πως η συνεχής ανάπτυξη νέων και καινοτόμων αγροτικών δομών, μπορεί μεν να ανοίγει νέους ορίζοντες στην εκμετάλλευση των γεωργικών προϊόντων, αλλά μένει να αποδειχθεί στην πράξη αν οι ίδιοι οι παραγωγοί θα επιλέξουν να ακολουθήσουν πρωτοποριακούς δρόμους ή να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στις παραδοσιακές μορφές καλλιέργειας.
Πηγή: froutonea.gr