ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

50 έργα καλλιτεχνών από 17 χώρες στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας
Φόρος τιμής στους 35.000 νεκρούς στα ευρωπαϊκά σύνορα

Έκθεση με έργα καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο φιλοξενείται στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας. Πρόκειται για την έκθεση ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ η οποία αποτελείται από ψηφιακά έργα και παρουσιάζεται σε διάφορα μέρη του κόσμου ταυτόχρονα. Τα έργα αυτά έχουν ήδη εκτεθεί στη Γκαλερί ΤΕΤΤΙΧ στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια θα ταξιδέψουν και σε άλλες πόλεις της χώρας μας. Η έκθεση φιλοξενείται στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας από τις 25 Ιουνίου έως και 22 Ιουλίου
Η ιδέα της ξεκίνησε από την Ισπανία και με βάση το γεγονός ότι τριάντα τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή στα νερά της Μεσογείου από το 2000 μέχρι σήμερα.
Με έδρα τη Βαρκελώνη, η Καταλανική οργάνωση Stop Mare Mortum καλεί καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο να φιλοτεχνήσουν τα Πρόσωπα του δράματος με στόχο να συγκεντρωθούν τόσα έργα όσα και οι νεκροί πρόσφυγες και μετανάστες στη Μεσόγειο!
Η οργάνωση Stop Mare Mortum (σε ελεύθερη απόδοση: Σταματήστε τις θαλάσσιες δολοφονίες – λογοπαίγνιο με την ονομασία της Μεσογείου κατά τα χρόνια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας: Mare Nostrum) αγωνίζεται για να μπει ένα τέλος στη μετατροπή της Μεσογείου σε υγρό τάφο για αμέτρητους ανθρώπους που προσπαθούν να τη διασχίσουν.
Από τα ιδρυτικά μέλη της οργάνωσης είναι ένας Έλληνας καλλιτέχνης και ακτιβιστής, μόνιμος κάτοικος της ορεινής Καταλονίας εδώ και δυο σχεδόν δεκαετίες, ο Γιώργος Κωνσταντίνου.
Πώς επιλέχθηκε όμως ο τίτλος της πρωτοβουλίας;
«Η Μεσόγειος ήταν η θάλασσα της επικοινωνίας των λαών και η γέφυρα της διασταύρωσης των πολιτισμών. Τώρα έχει μετατραπεί σε ομαδικό υγρό τάφο προσφύγων και μεταναστών. Μετά το ναυάγιο στη Λαμπεντούζα με τους 900 νεκρούς πριν από ένα χρόνο, αποφασίσαμε να δράσουμε για να σταματήσουμε τη γενοκτονία του 21ου αιώνα. Για να δημιουργηθούν ασφαλείς, ελεύθερες δίοδοι στη Μεσόγειο και παντού. Για να φτάνουν οι άνθρωποι στον προορισμό τους με σιγουριά, ασφάλεια, χωρίς να διακινδυνεύουν τη ζωή τους και χωρίς να χρηματοδοτούν με δισεκατομμύρια μαφιόζικες οργανώσεις διακινητών. Για να μη χρησιμοποιείται ο φόβος και ο τρόμος ως πολιτικά εργαλεία. Το ποτάμι δεν μπορεί να σταματήσει, θα βρει τρόπο να περάσει. Ο ρους της Ιστορίας δεν σταματά με διοικητικές αποφάσεις», τονίζει ο Γιώργος Κωνσταντίνου.
Στο πλαίσιο της πολύπλευρης δράσης του (διαδηλώσεις, ομιλίες, εκπαιδευτικές δράσεις, σεμινάρια, εκθέσεις κ.λπ.) το Stop Mare Mortum εγκαινίασε εδώ και μερικούς μήνες την καμπάνια με τίτλο Πρόσωπα.
Στόχος της είναι να φιλοτεχνηθούν τριάντα τέσσερις χιλιάδες έργα ίδιας διάστασης, ένα για κάθε νεκρό της Μεσογείου την τελευταία δεκαπενταετία με βάση ένα πρότυπο που διατίθεται στο site της οργάνωσης και πάνω σε αυτό οι καλλιτέχνες μπορούν να προσθέσουν τη σύνθεσή τους.
Η οργάνωση διαθέτει και προωθεί τα έργα σε όσους ενδιαφέρονται να τα εκθέσουν, πολλά ή λίγα, αρκεί να εξυπηρετούν τους σκοπούς της:
«Με την ποικιλία και το πλήθος των διαφορετικών έργων, ξεπερνούμε τις στερεοτυπικές απεικονίσεις των προσφύγων ή, ακόμα και την παρόμοια, εξ ανάγκης, εικόνα τους. Όλοι μας, όταν βρεθούμε σε παρόμοια θέση και κατάσταση αρχίζουμε και μοιάζουμε, χάνοντας τις ιδιαιτερότητές μας, την υπόστασή μας. Ο καθένας μας, όμως, είναι διαφορετικός. Έχει παρελθόν, εμπειρίες, όνειρα, μοχλός της ζωής του θα έπρεπε να είναι η επιθυμία και το κέφι, όχι η ανάγκη» συμπληρώνει ο Γιώργος Κωνσταντίνου.
Αν και το σχέδιο του Stop Mare Mortum για τη συγκέντρωση τόσων έργων ακούγεται υπερβολικά φιλόδοξο, είναι μια πρωτοβουλία που συσπειρώνει και ενεργοποιεί όλο και περισσότερους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο καθώς είναι τόσο μεγάλες οι απώλειες που δεν μπορούν να αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. Άλλωστε, κάθε μεγάλη αλλαγή χτίζεται στην καθημερινή δράση και πράξη.
Όπως δηλώνει και ο Γιώργος Κωνσταντίνου:
«Δεν αρκεί η φιλανθρωπία, απαιτούνται ριζικές και άμεσες λύσεις. Αν καταλάβουμε ότι ο καθένας και η καθεμιά μας μπορεί να είναι το επόμενο θύμα, ίσως μια μικρή αλλαγή στον τρόπο σκέψης μας μπορεί να φέρει μια μεγάλη αλλαγή στην πολιτική μας δράση».
Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση της βιβλιοθήκης αποτελούν ένα τμήμα του συνολικού αριθμού των έργων που έχουν γίνει για το Stop mare mortum.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, την Τρίτη 28 Ιουνίου 6.00-7.30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο ζωγραφικής με την επιμέλεια της εικαστικού κ. Φωτεινής Χαμιδιελή. Το εργαστήριο θα βασιστεί στο θέμα της έκθεσης και μπορούν να συμμετέχουν παιδιά και ενήλικες και ελεύθερη συμμετοχή και στη συνέχεια να προσφέρουν το έργο τους στην οργάνωση για μελλοντική έκθεση.

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας
Έλλης 8, Βέροια, T 2331024494
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Τρίτη – Τετάρτη: 08.00 – 20.00 &

Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο : 08.00 – 15.00
Share:

Δημοφιλείς αναρτήσεις

.

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Πότε πιστεύετε ότι θα γίνουν οι βουλευτικές εκλογές



.

.

Ακολουθήστε μας στο

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Διαδικτυακές προτάσεις..