Ο ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΚΑΛΛΙΠΕΤΡΑΣ ΣΠΑΕΙ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ






Καθώς το θέμα αρχίζει να παίρνει μεγάλες διαστάσεις σχετικά με την πολεμική του Δασαρχείου ενάντια στη Μονή Θεοτόκου Καλλίπετρας ζητήσαμε να μας ενημερώσει σχετικά ο ηγούμενος της, Αρχιμ. Παλαμάς.

Τι συμβαίνει με την Μονή Καλλίπετρας και πως ξεκίνησε η διένεξη με την υπηρεσία του Δασαρχείου.

Η Ιερά Μονή υπάρχει στο χώρο της για 1000 χρόνια. Έχει συνεχή ιστορία, είναι τεράστια η εθνική της προσφορά στο Μακεδονικό Αγώνα και ακόμα και μετά τη σφαγή των Πατέρων της το 1908 συνέχισε να είναι ενεργή, αφού 4 χωριά στήθηκαν στα κτήματά της (Ραχιά, Τριπόταμος, Γεωργιανοί, Ασώματα) μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και η ιδιοκτησία της ήταν υπό την επιτροπεία και εκμετάλλευση της Μητροπόλεως Βεροίας. Το μοναστήρι επίσης είναι υπό την εποπτεία των κατοίκων της Ραχιάς οι οποίοι αυτοβούλως το περιποιούνται εδώ και δεκαετίες. Κόβουν τα χόρτα, περιποιούνται το δρόμο κ.α.
Κατά τα έτη που τη θέση του Δασάρχου είχε ο μακαριστός κος Ευαγγελόπουλος Θωμάς, είχαμε τακτική επικοινωνία, ενημερωνόμασταν και γενικά υπήρχε ένα κλίμα συνεργασίας ακόμα κι όταν διαφωνούσαμε.
            Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμα και η ολική καταστροφή της Μονής από την πυρκαγιά όπως αναφέρει η έκθεση της Πυροσβεστικής είχε σχέση με τη στενότητα του δρόμου προς τη Μονή (δεν κατάφεραν να φθάσουν εγκαίρως τα πυροσβεστικά), για την οποία στενότητα του δρόμου, ευθύνεται το Δασαρχείο που με εντεταλμένο υπάλληλο δεν επέτρεπε την παραμικρή διεύρυνση του.
            Μια επιστολή όμως διαμαρτυρίας από μέρους μας και στη συνέχεια η εκδημία του δασάρχου συνδυάστηκαν από αρρωστημένα μυαλά ότι ο θάνατος του προήλθε από την κατάρα μας! Έκτοτε το όνομά μας έγινε κόκκινο πανί για την υπηρεσία. Συνεχώς λαμβάναμε μηνύματα ότι είμαστε απεχθείς. Μάλιστα σε μια στιγμή παροξυσμού από ευέξαπτο πρόσωπο ειπώθηκε: "αυτός ο Παλαμάς τον έφαγε! Τάχα λέει ότι προσεύχεται και για τον μακαρίτη".

Μετά την αλλαγή διοικήσεως στο Δασαρχείο;
Μετά την αλλαγή ακούγοντας τόσα αρνητικά σχόλια να φθάνουν στα αυτιά μας από ανθρώπους που εξομολογούνται στο επιτραχήλιο μας, ήταν αδύνατο να προσεγγίσουμε έστω και για να ζητήσουμε συμβουλές ή κατευθύνσεις. Τα πράγματα όμως πραγματικά εκτροχιάστηκαν όταν εμφανίστηκε στη Μονή η αναπλήρουσα τη θέση του Δασάρχου κα Κατσανίδου με μια συμπεριφορά απρεπέστατη για τον χώρο. Μου δήλωσε ότι δέχεται χιλιάδες τηλεφωνήματα εναντίον μου (!), ότι το μοναστήρι πρέπει να γκρεμισθεί και να αναδασωθεί όλη η περιοχή (!), ότι ο ελαιώνας είναι αγριελιές που φύτρωσαν μόνες τους (και ας είναι τοποθετημένες στη σειρά γύρω γύρω από μοναστήρι με πιστοποίηση ότι είναι 700 ετών!). Απαίτησε να μπει και σε χώρους που δεν επιτρέπουμε την επίσκεψη του κοινού, δεν προειδοποίησε για να παρευρίσκεται και ο Νομικός σύμβουλος της Μονής και γενικώς αισθανθήκαμε μια τρομοκρατική πίεση, θα το ονομάσω μπούλινκ με όλη τη σημασία της λέξεως.

Οι επόμενές σας ενέργειες ποιες ήταν;
Επισκέφθηκα με πολύ σεβασμό το γραφείο της αναπληρώτριας αλλά εκεί μας περίμεναν περισσότερες εκπλήξεις! Πέταξε έξω κυριολεκτικά και δεν δέχθηκε στο γραφείο της τους Νομικούς Συμβούλους μου κ. Παπαγιάννη και κα Δεμερτζίδου, φωνάζοντας πραγματικά εκτός εαυτού: "Τι μου τους έφερες αυτούς; για να μου πάρουν το κεφάλι;". Νομίζω τουλάχιστον ότι ως ελάχιστος πολίτης αυτής της χώρας, και που με τη φορολόγησή μου πληρώνεται και η κα αναπληρώτρια, δικαιούμαι να παρασταθώ σε μια υπηρεσία που με αδικεί με όποιον νομικό σύμβουλο επιθυμώ!
Να μην αναφερθώ σε νομικές λεπτομέρειες που καταργούν και την απλή λογική όπως νομοθεσίες που αναφέρονται σε Ιερούς Ναούς δεν γνωρίζει η κα αναπληρώτρια αν ισχύουν και σε Ιερές Μονές και πρέπει να ρωτήσει την υπηρεσία της!
Όπως ήταν φυσικό έγινε αναφορά στην κατάρα που "σκότωσε" τον Δασάρχη (λες και είμαστε στο Μεσαίωνα!!!), αλλά και σε απειλές που δέχεται η αναπληρώτρια (!!!). Όταν επέμεινα να μου αναφέρει ποιος την απειλεί για την πολεμική της εναντίον της Καλλίπετρας αφού στην αρχή μου έλεγε "πολλοί", στο τέλος μου αποκάλυψε ότι η κομμώτριά της,  της μίλησε!!! Αυτό κι αν δεν είναι απειλή!

Μετά τις πρώτες επαφές σας, ξεκίνησε η διαδικασία των μηνύσεων;
Ναι αμέσως!Μας κοινοποιήθηκαν μηνύσεις για τις οποίες συμβουλευτήκαμε ανώτατο δικαστικό και τις περιέγραψε: "στις τόσες δεκαετίες που εργάζομαι στη δικαιοσύνη πρώτη φορά βλέπω από υπηρεσία τόσο εμπαθή διάθεση. Θέλουν οπωσδήποτε να σε καταδικάσουν"! Κι ας σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για αδικήματα που τέλεσα ο ίδιος προσωπικά αλλά για αμφισβητήσεις του Δασαρχείου επί της κυριότητας της Μονής! Μιας Μονής με ιστορία, συνεχή ύπαρξη και Προεδρικό Διάταγμα και νομιμότητα ύπαρξης που το Δασαρχείο επιμένει ότι δεν υπάρχει (ή μήπως δεν πρέπει να υπάρχει)! Ακριβώς στο διπλανό, από τη Μονή, δασόκτημα φράζεται ο παρόδρομος της Εγνατίας με σιδερένια πύλη για την οποία δεν διαμαρτύρεται το Δασαρχείο, αλλά είναι γνωστές και οι περιπτώσεις αδείας ξύλευσης σε συναφή χώρο χωρίς ιδιοκτησιακό καθεστώς, κτισμάτων σε χώρο δασικής αναψυχής (!) και απέραντες αποψιλώσεις σε δασικές εκτάσεις που εκεί βέβαια δεν πειράζει!
Εκτός αυτού η διαδικασία προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς! Από περιπτώσεις που γνωρίζω υπόθεση του 1996 έφθασε το 2006 στο ΙΚΑ (10 χρόνια μετά), στην περίπτωση μας μέσα σε 3 μέρες προχώρησαν οι καταγγελίες σε Πολεοδομία, ΙΚΑ, έως και σήμα στην Αστυνομία!!! Θέλουν ταχύτατα η Καλλίπετρα να κλείσει.

Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια το εκκλησίασμα στην Καλλίπετρα αυξάνει ασφυκτικά. Η Μονή ακούγεται τακτικά και όλο και περισσότεροι πιστοί δείχνουν να την αγαπούν. Γιατί το Δασαρχείο σας ανέφερε ότι υπάρχουν χιλιάδες καταγγελίες;
Φυσικά και δεν υπάρχουν χιλιάδες καταγγελίες. Ντρέπομαι πραγματικά γιατί υπάρχουν κέντρα που μισούν εμάς προσωπικά και δηλώσαν ακόμα και μπροστά στην διοικούσα μας αρχή ότι "Θα μας εξαφανίσουν. Θα μας σβήσουν"! Γνωρίζουμε από που προέρχονται οι καταγγελίες. Ο Θεός ας μας ελεήσει όλους! Άλλωστε και μέσα στο ράσο δεν είναι όλοι οι άνθρωποι αφιερωμένοι στον Εσταυρωμένο Χριστό αλλά έχουν δαιμονικές σκοπιμότητες. Αν τα αυτοκίνητα των προσκυνητών στην Καλλίπετρα κάνουν ουρά μεγάλη, δεν είναι δικό μας επίτευγμα αλλά της χάριτος της Παναγίας. Άλλωστε η Καλλίπετρα πάντα ήταν το αγαπημένο μοναστήρι της Βέροιας έως την ημέρα που εσφάγησαν οι αγιότατοι προκάτοχοί μας!
            Είναι κρίμα όμως ρασοφόρος την ημέρα της εορτής του Ναού του να λέει όλο χαρά και καμάρι σε επισκέπτη επίσκοπο: "την Καλλίπετρα θα την κατεδαφίσουν, θα εξαφανιστεί"! Και βεβαίως πολλές φορές πέτυχαν το σκοπό τους οι Διώκτες και σφάξαν ή καταστρέψαν. Όμως η Εκκλησία πολεμουμένη νικά! Κι αν προσωρινά λάβουν ευχαρίστηση οι διώκτες, το αποτέλεσμα φυσικά θα είναι υπέρ του Θεού.

Πως βλέπετε να συνεχίσει στο μέλλον το Μοναστήρι της Καλλίπετρας;
Το μέλλον το γνωρίζει μόνον ο Θεός. Εμείς ταχθήκαμε υπηρέτες τις Εκκλησίας και απλοί σκαπανείς. Όσο ο Θεός δίνει δύναμη θα φθάσουμε έως και τα ανώτατα δικαστήρια και θα γίνουν όλες οι νόμιμες προσφυγές για τους καπήλους των δικαιωμάτων του Μοναστηριού. Βρεθήκαμε στο μοναχισμό από την πρώτη νεότητά μας. Το μόνο που θέλουμε είναι έναν χώρο να τελούμε καθημερινά την αναίμακτη ιερουργία και τις ακολουθίες των μοναχικών μας υποχρεώσεων προσευχόμενοι για όλον τον κόσμο. Αυτό φαίνεται είναι που ενοχλεί! Επί σειρά ετών δεν απαντούμε στις ατελείωτες συκοφαντίες που εξαπολύουν οι ίδιοι κύκλοι. Δεν διαμαρτυρόμαστε για τα πολλά κειμήλια και λείψανα της Μονής που κρατούνται ερμητικά κλειδωμένα σε άλλους χώρους και δεν αποδίδονται στο Μοναστήρι όπως η ηθική και η δικαιοσύνη επιβάλλει. Εάν τώρα θέλουν να γκρεμίσουν και το μοναστήρι μας, εμείς δεν έχουμε κάτι δικό μας, ούτε η βίλα μας είναι, ούτε το παραθεριστικό μας κέντρο! Ας δοκιμάσουν να αντέξουν το μοναχικό μας πρόγραμμα μια-δυο μέρες και θα καταλάβουν πως δεν ήρθαμε εδώ για διακοπές. Λυπάμαι πολύ που πρέπει να εξηγούμε τα αυτονόητα. Λυπάμαι πολύ που οι άνθρωποι χάνουν την πνευματικότητά τους και ζουν μια χοϊκή και ανούσια ζωή. Ευχαριστώ όμως το Θεό που μας έδειξε τόσα θαύματα, τόση ευλογία και τόση χάρη στο ευλογημένο Μοναστήρι της Θεοτόκου, στο καταφύγιο τόσων ευλαβών ψυχών! Για εμάς σκοπός της ζωής μας θα παραμείνει να οικοδομούμε ψυχές...


Share:

Δημοφιλείς αναρτήσεις

.

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Πότε πιστεύετε ότι θα γίνουν οι βουλευτικές εκλογές



.

.

Ακολουθήστε μας στο

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Διαδικτυακές προτάσεις..