Ζευγάρια στη δίαιτα: Όταν ο ένας χάνει πιο εύκολα βάρος.


Ενας από τους λόγους που μπορεί να κάνουν ένα ζευγάρι να τσακωθεί είναι και η δίαιτα. Ετσι, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο η λογομαχία του αντρόγυνου μπροστά στον διαιτολόγο, όπου συνήθως η κυρία κατηγορεί τον κύριο ότι, ενώ «κλέβει» στη δίαιτα και τρώει πολύ παραπάνω, ο άνδρας χάνει πιο εύκολα βάρος. Δυστυχώς, κυρίες μου, τα νέα δεν είναι ενθαρρυντικά για εσάς, καθώς οι άνδρες βιολογικώς χάνουν πιο εύκολα βάρος από τις γυναίκες. 
Βασικές αιτίες που οι άνδρες χάνουν πιο εύκολα βάρος:

*  Οι άνδρες διαθέτουν υψηλότερο ποσό μυϊκής μάζας. Οι άνδρες λόγω κατασκευής έχουν πιο ισχυρό μυϊκό σύστημα από τις γυναίκες. Με δεδομένο το γεγονός ότι ο μυϊκός ιστός καθορίζει σε σημαντικό βαθμό τις καύσεις μας, οι άνδρες έχουν συνήθως υψηλότερο μεταβολισμό και καίνε περισσότερες θερμίδες από τις γυναίκες. 

* Ο αρνητικός ρόλος των γυναικείων ορμονών. Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι ορμονικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών. Οι γυναίκες διαθέτουν υψηλότερα επίπεδα ορμονών που ευνοούν την αποθήκευση λίπους. Παράλληλα, οι εναλλαγές και οι αυξομειώσεις στα επίπεδα ορμονών των γυναικών κατά τη διάρκεια του κύκλου τους προκαλεί αντίστοιχες διακυμάνσεις στη διάθεση, στην κατακράτηση υγρών και σε άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τον ρυθμό απώλειας βάρους.

* Η κατανομή του λίπους. Οι γυναίκες έχουν το σώμα σχήματος αχλαδιού ενώ οι άνδρες μήλου. Αυτό σημαίνει ότι οι άνδρες έχουν περισσότερο λίπος στην κοιλιά σε σχέση με τις γυναίκες, οι οποίες αποθηκεύουν το λίπος τους και στην περιφέρεια, στα γνωστά «ψωμάκια». Δυστυχώς για αυτές, το ενδοκοιλιακό λίπος είναι περισσότερο ενεργό μεταβολικά και άρα είναι το πρώτο που φεύγει χάνοντας βάρος, για αυτό και οι άνδρες αδυνατίζουν πιο εύκολα και πιο γρήγορα.

* Το κίνητρο. Μια βασική διαφοροποίηση ανάμεσα στα δύο φύλα είναι το κίνητρο που θα οδηγήσει στο να ξεκινήσουν μια προσπάθεια απώλειας βάρους. Μια γυναίκα δεν χρειάζεται να πάει στον γιατρό και να της πει ότι λόγοι υγείας της επιβάλλουν να χάσει κάποια κιλά. Πολλές φορές, η... γκαρνταρόμπα και η μη εφαρμογή κάποιου ρούχου μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για να ξεκινήσει δίαιτα. Αντίθετα, στους άνδρες το αισθητικό κίνητρο δεν είναι συνήθως τόσο ισχυρό ώστε να τους οδηγήσει στο να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες. Εκεί κίνητρο είναι συνήθως κάποιο θέμα υγείας, λίγο τσιμπημένο σάκχαρο, κάποιο πρόβλημα με την καρδιά κ.ά., το οποίο σίγουρα είναι πιο ισχυρό και μπορεί να κάνει έναν άνδρα να αντισταθεί ευκολότερα στη θέα ενός διατροφικού πειρασμού.

Σε κάθε περίπτωση λοιπόν οι παραπάνω διαφορές δεν θα πρέπει να απογοητεύουν τις γυναίκες που επιθυμούν να μειώσουν το σωματικό τους βάρος από το να ξεκινούν ένα πρόγραμμα μαζί με τον σύντροφό τους. Ωστόσο, οφείλουμε να προειδοποιήσουμε τις κυρίες: Μη βιάζεστε και μην εκνευρίζεστε όταν τρώτε τα ίδια φαγητά, αλλά ο καλός σας τα τρώει σε διπλές ποσότητες και παρ’ όλα αυτά χάνει πιο εύκολα. Μην μπείτε στη διαδικασία μιας βραχυπρόθεσμης σύγκρισης των κιλών που χάνετε, γιατί έτσι ξεκινάτε μια μάχη που από πριν είναι χαμένη.  Συνειδητοποιημένα να είστε πιο προσεκτικές στη δίαιτά σας, να γυμνάζεστε όσο μπορείτε και να χαίρεστε με την πρόοδο του καλού σας. Αλλωστε το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει, και εκεί οι άνδρες παίρνουν χειρότερο βαθμό καθώς στατιστικά το διάστημα συμμόρφωσής τους δεν ξεπερνάει τους τρεις με έξι μήνες, με αποτέλεσμα πολλές φορές να ανακτούν σημαντικό από το βάρος που έχουν χάσει. 


Πηγή : vita.gr
Share:

Δημοφιλείς αναρτήσεις

.

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Πότε πιστεύετε ότι θα γίνουν οι βουλευτικές εκλογές



.

.

Ακολουθήστε μας στο

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Διαδικτυακές προτάσεις..