Και όμως υπάρχουν: Αυτά είναι τα 10 πιο παράξενα έθιμα από όλο τον κόσμο


Είναι δεδομένο πως το τι θεωρεί παράξενο ο καθένας, σχετίζεται άμεσα με το περιβάλλον στο οποίο ο ίδιος έχει μεγαλώσει, τις εμπειρίες του και τη δική του ιδιοσυγκρασία.
Συνήθειες που σε μία χώρα στηρίζονται σε παραδόσεις χρόνων και τηρούνται με ευλάβεια, σε κάποια άλλη ίσως φαντάζουν αστείες και δεν μπορούν να γίνουν κατανοητές. Και το ανάποδο, φυσικά.
Αυτό, βεβαίως, έχει την ομορφιά του: δεν μπορούμε να είμαστε όλοι ίδιοι και δεν θέλουμε να είμαστε όλοι ίδιοι.
Αυτά είναι 10 από τα πιο παράξενα έθιμα που ισχύουν στον κόσμο. Κάποια από αυτά θα σας σοκάρουν, άλλα θα σας εντυπωσιάσουν, μερικά θα σας κάνουν να αναρωτηθείτε εάν και πως είναι δυνατόν να υπάρχουν και, σίγουρα, όλα θα σας εξάψουν τη φαντασία και την περιέργεια.
1. Τα κοριτσάκια του Νεπάλ που γίνονται θεότητες
kumari
Στο Νεπάλ, ένας μικρός αριθμός κοριτσιών επιλέγεται ήδη από την προεφηβική ηλικία, για να γίνει Kumari, που στη γλώσσα της χώρας σημαίνει παρθένα. Αυτές οι «ζωντανές θεές», όπως χαρακτηρίζονται, πιστεύεται πως αποτελούν τις ενσαρκώσεις των θεοτήτων Kali και Taleju στην Γη. Για περίπου 10-15 χρόνια, οι επιλεγμένες Kumari δεν επιτρέπεται να βγουν από το σπίτι τους και, αν πρέπει να γίνει αυτό, τότε δεν επιτρέπεται να ακουμπήσουν τα πόδια τους το έδαφος. Εκείνο που παρουσιάζει ενδιαφέρον, όμως, είναι ο τρόπος που επιλέγονται τα κορίτσια που θα γίνουν Kumari: για να επιλεχθεί, το νεαρό κορίτσι πρέπει να έχει διάφορα χαρακτηριστικά και κυρίως να μην έχει ιδιαίτερη αίσθηση του φόβου. Για να ελεγχθεί το πόσο θαρραλέα είναι, μάλιστα, η νεαρή κοπέλα μπαίνει σε μια αίθουσα στην οποία βρίσκονται 108 αποκεφαλισμένα βουβάλια και μασκοφόροι άνδρες, που χορεύουν. Η κοπέλα που αποκρίνεται με χαρά και ανδρεία, είναι και εκείνη που επιλέγεται.
2. Οδοντιατρική επέμβαση ως απελευθέρωση από το κακό στην Ινδονησία
Στη κουλτούρα της Ινδονησίας, υπάρχει μια θρησκευτική τελετή που λέγεται «το γέμισμα του δοντιού». Πιστεύεται πως τα δόντια- τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών- αποτελούν σύμβολα απληστίας, οργής, θυμού, λαγνείας, σύγχυσης και ζήλειας- όλα εκείνα τα πράγματα, δηλαδή, που εμποδίζουν την σωματική και πνευματική ανάπτυξη ενός ατόμου, όπως θα έπρεπε να είναι Τα δόντια σε αυτή την τελετουργία «σμιλεύονται» προκειμένου να δείχνουν λιγότερα κοφτερά και επιθετικά και άρα να μειωθεί το φορτίο των αρνητικών χαρακτηριστικών που κουβαλούν και με τον τρόπο αυτό σηματοδοτείται το πέρασμα από την εφηβεία στην ενηλικίωση.
3. Άλματα του διαβόλου πάνω από μωρά στην Ισπανία
el salto del colacho
Πρόκειται σίγουρα για ένα από τα πιο τρομαχτικά και σοκαριστικά έθιμα που μπορεί να συναντήσει κανείς ανά τον κόσμο. Έχει παράδοση και ιστορία 400 χρόνων και διεξάγεται σε μια επαρχία στη βόρεια Ισπανία, στο πλαίσιο των καθολικών εορτασμών, με την ονομασία της να είναι Το άλμα του Διαβόλου (El Salto Del Colacho). Στο έθιμο αυτό, μωρά μικρότερα του ενός έτους τοποθετούνται σε σειρές πάνω σε στρώματα και άνδρες, που έχουν ντυθεί διάβολοι, τρέχουν και πηδούν πάνω από τα μωρά, με το πλήθος να παρακολουθεί.
4. Η επώδυνη τελετή ανδρισμού στον Αμαζόνιο
Στον Αμαζόνιο και συγκεκριμένα στη φυλή Satere-Mawe υπάρχει ένα τελετουργικό το οποίο τα νεαρά αγόρια πρέπει να περάσουν με επιτυχία, πριν φτάσουν στο σημείο να θεωρούνται ενήλικοι άνδρες πλέον. Τα αγόρια, όταν φτάσουν την ηλικία της σεξουαλικής ωρίμανσης, καλούνται να φορέσουν γάντια που είναι γεμάτα με μυρμήγκια που τσιμπάνε και να χορέψουν για 20 λεπτά, φορώντας τα. Τα συγκεκριμένα μυρμήγκια, μάλιστα, λέγεται πως τσιμπάνε τόσο δυνατά, όσο όταν μια σφαίρα χτυπάει το δέρμα. Τα αγόρια πρέπει να επαναλάβουν το τελετουργικό 20 φορές συνολικά πριν θεωρούνται άνδρες.
5. Τρέχοντας με τη γυναίκα στη πλάτη για να κερδίσεις μπύρα στη Φινλανδία
eukonkanto
Αυτό είναι ένα από τα πιο διασκεδαστικά έθιμα παγκοσμίως, ίσως. Στη Φινλανδία, το έθιμο που λέγεται Eukonkanto και διεξάγεται κάθε χρόνο, θέλει τα ζευγάρια να διαγωνίζονται μεταξύ τους, με τον άνδρα να κουβαλάει τη γυναίκα του στην πλάτη, για μια απόσταση περίπου 250 μέτρων. Ο νικητής πάντως, εξασφαλίζει μια μάλλον ικανοποιητική επιβράβευση: το βάρος της γυναίκας του σε μπύρα.
6. Το τελετουργικό του πένθους στη Παπούα Νέα Γουινέα
Στη μικρή αυτή νησιωτική χώρα της Ωκεανίας, υπάρχει μια φυλή αυτοχθόνων- που λέγεται Dani- η οποία δείχνει το πένθος της, με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Αρχικά, λοιπόν, τα μέλη της φυλής τα πρόσωπα τους με στάχτες Το εντυπωσιακό, όμως, είναι πως στη συνέχεια κόβουν ένα μέρος από τα δάχτυλα τους και το θάβουν με τα σώματα των νεκρών, ώστε να είναι μαζί και στην επόμενη ζωή και να παραμείνουν ενωμένοι.
7. Χορεύοντας με τους νεκρούς στη Μαδαγασκάρη
famadihana
Υπάρχει ένα φεστιβάλ που λαμβάνει χώρα περίπου κάθε 7 χρόνια στη Μαδαγασκάρη και ονομάζεται Famadihana. Πρόκειται και πάλι για ένα τελετουργικό που σκοπό έχει να επιτύχει τη σύνδεση μεταξύ νεκρών και ζωντανών: οι ντόπιοι ξεθάβουν τα σώματα των αγαπημένων τους που έχουν πεθάνει, τα ξαναντύνουν με φρέσκα ρούχα και χορεύουν και τραγουδούν κρατώντας τα σώματα επ’ ώμου.
8. Οι νεόνυμφοι απαγορεύεται να πάνε στην τουαλέτα στην Ινδονησία
Το συγκεκριμένο έθιμο ισχύει στην κοινότητα των Tidong, στο Borneo της Ινδονησίας και είναι σίγουρα ένα από τα πιο παράξενα έθιμα που υπάρχουν στον κόσμο. Μετά τον γάμο, λοιπόν, και αφού η γαμήλια τελετή έχει φτάσει στο τέλος της, δεν επιτρέπεται στους δύο νεόνυμφους να χρησιμοποιήσουν το μπάνιο για τρεις ημέρες. Πιστεύεται πως αν αποχωριστούν ο ένας τον άλλο, ο γάμος τους θα καταρρεύσει, οπότε ορίζονται κάποιοι φίλοι που τους επιβλέπουν, ώστε να μην πάνε στο μπάνιο.
9. Οι νεκροί βγαίνουν βόλτα στην Ινδονησία
Και πάλι η Ινδονησία βρίσκεται στην λίστα, καθώς πρόκειται για μία χώρα με πλούσια και πολύ ιδιαίτερη πολιτιστική παράδοση, ενώ τα όσα ισχύουν στη χώρα- όσον αφορά τα θρησκευτικά και κοινωνικά συμβάντα- διαφέρουν από περιφέρεια σε περιφέρεια. Στην Toraja της Ινδονησίας, λοιπόν, υπάρχει ένα τελετουργικό που λέγεται Ma’nene. Πρόκειται για μια τελετή στην οποία τα σώματα των νεκρών ξεθάβονται, καθαρίζονται, ντύνονται εκ νέου και «πηγαίνουν» στην περιοχή όπου έχασαν τη ζωή τους. Από εκεί, προχωράνε (ή σέρνονται) κατά μήκους μιας ευθείας γραμμής, πίσω στο χωριό, πριν ταφούν και πάλι.
10. Πελώριος μπουφές για μαϊμούδες στη Ταϊλάνδη
thailand monkeys festival
Στο τελευταίο τελετουργικό της λίστας, δεν συμμετάσχουν μόνο άνθρωποι αλλά και… μαϊμούδες. Στην περιφέρεια του Lopburi, διοργανώνεται ένα φεστιβάλ με πελώριο μπουφέ, ο οποίος απευθύνεται στις μαϊμούδες, με περίπου 3.5 τόνους φρούτων να παρέχονται στις τυχερές μαϊμούδες.
Πηγή: Lolwot
Share:

Δημοφιλείς αναρτήσεις

.

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Πότε πιστεύετε ότι θα γίνουν οι βουλευτικές εκλογές



.

.

Ακολουθήστε μας στο

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Διαδικτυακές προτάσεις..