Πολιτικές αποφάσεις μονοδρόμησης οδών, ή ….. "πολιτική μονόδρομος"; Γράφει η Πόπη Δεμερτζίδου - Παπαγιάννη

Ίσως βιαστεί κανείς να θεωρήσει ότι πρόκειται για άλλη μια τοποθέτηση ή προσωπική άποψη σχετικά με την απόφαση μονοδρόμησης των οδών Μητροπόλεως και Βενιζέλου.  Έχουν ήδη ακουσθεί και γραφθεί εμπεριστατωμένες απόψεις επί του θέματος από δημοτικούς συμβούλους εκλεγμένους τόσο στο παρόν δημοτικό συμβούλιο όσο και σε παρελθόντα, οι οποίοι έχουν εκθέσει αναλυτικά τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από μια τέτοια απόφαση.  Εκείνο στο οποίο θα σταθώ κυρίως, είναι ο αποκλεισμός κατ’ αρχήν του εμπορικού κόσμου και των κατοίκων της συγκεκριμένης οδού καθώς και των παράπλευρων αυτής, από τη συμμετοχή τους σε μια απόφαση που θα επηρεάσει άρδην την καθημερινότητα των τελευταίων και ενδεχομένως την εμπορική δραστηριότητα των πρώτων. Και βεβαίως ο αποκλεισμός εν γένει των κατοίκων της πόλης μας από μια απόφαση που αφορά το κέντρο της και τον τρόπο διέλευσης των οχημάτων από αυτό.
Ο αποκλεισμός όμως του δικαιώματος της συμμετοχής των δημοτών της Βέροιας σε αποφάσεις τα αποτελέσματα των οποίων αντί να βελτιώσουν, ταράσσουν την καθημερινή τους ισορροπία και τα εμπορικά- οικονομικά τους δεδομένα, είναι μια τακτική διόλου πρωτόγνωρη για τη σημερινή διοίκηση του Δήμου μας.
Είναι ακριβώς αυτοί οι ίδιοι διοικούντες, που στο πρόσφατο παρελθόν κώφευσαν στις διαμαρτυρίες φορέων και πολιτών για τη «δήθεν» ανάπλαση της οδού Εληάς και του πάρκου της Εληάς. Είναι χιλιοειπωμένα τα προβλήματα που δημιούργησε η ανάπλαση, όπως ενδεικτικά η δυσχέρεια διέλευσης των οχημάτων εξαιτίας της εμφανούς σμίκρυνσης του οδοστρώματος, καθώς και η περιπατητική δυσχέρεια των πεζών εξαιτίας του κάκιστου σχεδιασμού των πεζοδρομίων.
Εκείνο όμως που απ’ ό,τι αφουγκράζομαι από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξοργίζει τους Βεροιείς, είναι η με περισσή έπαρση και άφθονο λαϊκισμό δηλώσεις αιρετών, οι οποίοι περιγράφουν την οδό Εληάς ως έναν λαιμό με επίστρωση φιλέτων μαρμάρου, που θα θέλγουν τον επισκέπτη ώστε να τον οδηγήσουν στο πάρκο της Εληάς.
Προσωπικά, η εικόνα των σπασμένων μαρμάρων στον κεντρικό άξονα της οδού, συνειρμικά, μου ομοιάζει με λαιμό που φέρει πλείστα κατάγματα στον αυχένα!
Ο δε ελλειπής φωτισμός του άλλοτε φωταγωγημένου δρόμου, κυρίως τις ώρες και τις ημέρες που τα εμπορικά και τα άλλα καταστήματα είναι κλειστά, μάλλον αποτρέπει παρά θέλγει τον Βεροιέα δημότη και κυρίως τον διερχόμενο επισκέπτη.  Και τι να πει κανείς για το πάρκο της Εληάς! Η σημερινή εικόνα ενός ψυχρού, τσιμενταρισμένου πάρκου και αφιλόξενου για τον άνθρωπο, μόνον θλίψη και θυμό γεννούν, και νοσταλγία για τις παλαιότερες εικόνες ενός πάρκου όπου οι γονείς μπορούσαν να απολαύσουν έναν ασφαλή περίπατο, με τα παιδιά τους να παίζουν και να κάνουν ποδήλατο, ενός πάρκου που προσέφερε δωρεάν ψυχαγωγία στους ηλικιωμένους που «έστηναν» στα παγκάκια τα «πηγαδάκια» τους.
Πολιτικές αποφάσεις, που –εκ του αποτελέσματος κρινόμενες- αλλοίωσαν την εικόνα της πόλης μας όπως μια αποτυχημένη πλαστική χειρουργική επέμβαση.  Πολιτικές αποφάσεις μιας διοικούσας δημοτικής Αρχής, που –εκ των κινήτρων κρινόμενες- λειτουργεί ως «μονόδρομος» σκοπιμοτήτων και εξαργύρωσης προεκλογικών υποχρεώσεων;  Διερωτώμαι απλώς, και δεν διαπιστώνω με τη λογική της προκατάληψης.


Πόπη Δεμερτζίδου - Παπαγιάννη
Δικηγόρος

Share:

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Πότε πιστεύετε ότι θα γίνουν οι βουλευτικές εκλογές

Ακολουθήστε μας στο

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Διαδικτυακές προτάσεις..