.

.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗ ΒΕΡΟΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ.!

Τελευταία νέα

@ Παπαγιάννης καλεί Βοργιαζίδη να απολογηθεί δημόσια. @ Από σήμερα η Βέροια αποκτά το δικό της Taxi για άτομα με κινητικά προβλήματα. @Εργαστήρια για παιδιά το Νοέμβριο στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας & @

Τρίτη, 9 Ιουνίου 2015

δημοσιεύτηκε 09 Ιουνίου από με 0 σχόλια

Ενόψει των 21ων Παυλείων
Σε έναν καταπράσινο χώρο πολύ κοντά στην πλατεία Ωρολογίου βρίσκεται το Βήμα του Αποστόλου Παύλου. Πρόκειται για ένα διαμορφωμένο εκκλησιαστικό μνημείο παγκοσμίου ιστορικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος, διακοσμημένο με ψηφιδωτές παραστάσεις του ίδιου του Αποστόλου. 

Ο Απόστολος Παύλος, ο Απόστολος των Εθνών, γύρω στο 57 μ.Χ. δίδαξε σε αυτή την τοποθεσία και κήρυξε το ευαγγέλιο, ιδρύοντας ουσιαστικά την εκκλησία της Βέροιας. Οι πολίτες της Βέροιας ανταποκρίθηκαν στον λόγο του με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας πολύ ισχυρός θρησκευτικός πυρήνας στην πόλη. Συνέχισε το ταξίδι του ευχαριστημένος από την θερμή υποδοχή των κατοίκων της και την προσήλωσή τους στο λόγο του. 

Σε αντίδωρο, η Βέροια χάρισε στον Απόστολο των Εθνών έναν συνεργάτη, τον γιο του Πύρρου Σώπατρο, που αργότερα τον συνόδευσε για πολύ, μετά την επιστροφή του στην Ασία.
Απόδειξη της θερμής θρησκευτικής ανταπόκρισης αυτού είναι ότι στη Βέροια υπάρχουν πολλές βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες.

Κάθε χρονιά, ολόκληρο το μήνα Ιούνιο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στη μνήμη του Αποστόλου, τα περίφημα «Παύλεια». Αποκορύφωμα αυτών των εκδηλώσεων είναι ο υπαίθριος ορθόδοξος εσπερινός που τελείται στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου στις 29 Ιουνίου.
      edit

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου